Teens univers

Te er verdens mest populære drik efter vand. Men det er ikke bare en drik. Det er et øjebliks pause fra livets trængsler, eller som nogle kalder det: ”A hug in a mug”.

Der findes flere tusinde slags te, og flere faktorer såsom teens stedbundne særegenhed, – samspillet mellem jorden, mikroklima, genetik, produktionsprocessen og stedets madkultur (også kaldet terroir), samt kultivar (type af busk) og ikke mindst forarbejdningen af tebladene bidrager til denne variation.

Den færdigproducerede te har smag og aroma med noter af alt lige fra læder til chokolade, stenfrugter, ærter og arparges, og disse noter er helt naturligt forekommende i planten. De rene teer indeholder faktisk flere smagsvarianter end vin og kaffe. Dette har imidlertid intet at gøre med eventuelt tilsatte kunstige eller naturlige aromaer. Det færdige produkt kan endda ændre sig fra én tehave til en anden, selvom disse er naboer, hvis for eksempel jordbundsforhold, kultivar og håndværket varierer, så der er masser af oplevelser i vente og materiale at gå på opdagelse i.

Uanset hvad, så kommer al te fra en stedsegrøn plante hjemhørende idet østlige Asien – formodentlig i grænselandet mellem Kina, Laos og Burma, og som findes både som trimmet busk i plantager og som vildt træ i mere naturlige tehaver: Camellia sinensis. Der høstes faktisk fra begge typer, men teen fra de vilde træer håndplukkes altid. Den type busk, der findes i Kina kaldes Camellia sinensis sinsensis og har mindre og mere sarte blade. Planten findes også under sydligere himmelstrøg såsom i Indien og Yunnan, hvor den har tilpasset sig klimaet, er blevet mere robust, og har udviklet større blade. Her går den under navnet Camellia sinensis assamica. Der findes også en tredje relateret type kaldet Camellia taliensis, der gror i Yunnan (Kina), Thailand og Burma, og som man blandt andet laver puerh og den hvide te “Moonlight White” af.

Man diskuterer stadig om, hvorledes hybrider og oprindeligt naturlige planter er indbyrdes beslægtede, og dette er et studie værd for den botanisk særligt interesserede. Af og til går der også politik i den diskussion, da flere gerne vil være teens ”ophavsmand”. Det er dog umiddelbart godt at være bekendt med navnet på kultivaren på ens te – den kulturelt særligt opdyrkede type busk- fordi den kan fortælle noget grundlæggende om smag – ligesom med æbler (Cox, Golden Delicious og så videre). Lad os imidlertid straks slå fast, at produkter som kamille, hibiscus og rooibos ikke er te, men derimod såkaldt tisane, urter. Nogle gange vil disse urter dog være at finde i blandinger med teblade.