Te typer
Overordnet taler man om 6 typer te, defineret ud fra måden som bladmaterialet behandles på, nemlig: Grøn, gul, hvid, oolong, sort og fermenteret te. Alle behandlingsmetoderne stammer oprindeligt fra Kina og siger meget overordnet forklaret noget om, hvornår iltningsprocessen af bladmaterialet, der sætter i gang så snart bladet plukkes, er stoppet.
Grøn te er den mest populære i lande som Kina, Japan, Korea og Marokko. Den er også blevet populær herhjemme de senere år, fordi den associeres med sundhed. Den fineste grønne te kommer fra skud og små spæde blade plukket i det tidligste forår. Der er tre trin i produktionen af grøn te. Teen varmebehandles straks efter plukning for at bevare den grønne farve. Dette kaldes på engelsk fixing (fiksering af farven). Det kan man gøre ved at riste den eller dampe den (som man ofte gør i Japan). Derefter rulles den til en bestemt form og til slut tørres den ved enten ristning, bagning eller soltørring.
Gul te er en specialitet fra Kina, som i gamle dage var forbeholdt kejseren, da farven gul repræsenterede den kejserlige magt. Den ligner og forveksles ofte med grøn te. Den starter ud med at blive produceret som en grøn te, men efter varmebehandlingen pakkes teen tæt sammen i stof (i en proces kaldet smothering) og får lov at hvile og derved fermentere en smule. Denne proces forhøjer mængden af L-theanin og derved mindskes den græs-agtige smag, mens farven bliver en anelse mere gul. Man kan også beskrive det som ”at dampe teen i sin egen aroma”.